Verkeersongevallen

Slachtoffer van een ongeval?

ALS UW BEDRIJFSONGEVALLEN ADVOCATEN HEBBEN WE:
Settlement voorschotten beschikbaar
Gratis telefoon, thuis of ziekenhuis overleg
Kantoren in heel nederland
ALS KLANT, UW RECHTEN OP SCHADEVERGOEDING ZIJN:
Betaling van de medische rekeningen Verlies van inkomsten
Pijn en lijden

Betrokken raken bij een verkeersongeval kan een ieder overkomen. Raakt u als voetganger of fietser betrokken bij een verkeersongeval, dan valt u onder de categorie zwakkere verkeersdeelnemer. Als voordeel levert dat op, dat bijna altijd de auto, motor of vrachtwagen die betrokken is geweest bij het ongeval, aansprakelijk gesteld kan worden. Is er sprake van een minderjarige verkeersdeelnemer dan wordt er extra bescherming genoten.

Op basis van de WAM dient elke auto, motor of vrachtwagen verplicht verzekerd te zijn. Indien het betrokken voertuig niet is verzekerd of de verzekering is verlopen, dan kan er een beroep worden gedaan op het Waarborgfonds Motorverkeer om de opgelopen schade alsnog vergoed te krijgen.

Kortom: als verkeersslachtoffer heeft u voldoende mogelijkheden om letselschade te claimen. Erg belangrijk daarbij is, dat u snel tot actie moet overgaan. Hieronder vindt u een opsomming van een aantal vaak voorkomende verkeersongevallen in de praktijk:

Indien er sprake is van een inzittende van een auto of een opzittende van een motor of een scooter, dan kunnen deze personen nooit aansprakelijk worden gesteld voor een aanrijding. Een inzittende of opzittende is namelijk geen bestuurder. De aanname is, dat zij buiten hun schuld betrokken zijn geraakt bij een ongeluk en worden volgens de wet daardoor beschouwd als schuldloze derde. Op basis hiervan hebben zij recht op een volledige vergoeding van opgelopen letselschade.

Wordt er meegereden met een bestuurder die onder invloed verkeert of men heeft zich niet gehouden aan het dragen van de verplichte gordel, dan bestaat er kans dat een deel van de opgelopen letselschade voor eigen rekening blijft.

Is een bestuurder van een auto betrokken geraakt bij een eenzijdig verkeerongeval, dan kan deze tegenwoordig op basis van de SVI (schadeverzekering inzittenden) de schade vergoed krijgen. Dit is zelfs ook mogelijk indien de schuld bij de bestuurder zelf ligt. De achterliggende reden van deze gedachtegang is, dat het niet redelijk is ingeval er met meerdere mensen wordt gereisd en men betrokken raakt bij een eenzijdig ongeval, waarbij deze mensen wel hun schade vergoed krijgen vanwege de schuldloze derdenregeling en de bestuurder zelf niet.

Belangrijk is dus om bij een eenzijdig ongeval voor de zekerheid na te gaan of een SVI polis aanwezig is. De kans is namelijk aanwezig dat letselschade kan worden verhaald.

Check daarom zelfs als sprake is van een door de bestuurder zelf veroorzaakt ongeval of deze polis is afgesloten of niet. Ook in die gevallen kan de letselschade immers worden verhaald.

Letselschade kan ook worden verhaald indien er sprake is van een ongeval waarvan de veroorzaker is doorgereden, reed in een onverzekerd voertuig of waarvan de bestuurder onbekend is. In dit geval kan de schade namelijk worden verhaald op basis van het Waarborgfonds Motorverkeer.

Als enige eis wordt er gesteld dat het slachtoffer alle mogelijke middelen heeft ingezet om te achterhalen wie de daadwerkelijke veroorzaker is geweest. Aangifte doen bij de politie kan reeds voldoende zijn. Indien dit is gedaan, dan kan er een beroep worden gedaan op het Waarborgfonds om de geleden materiele en immateriƫle schade te laten vergoeden. Ook nog te lijden materiele en immateriƫle schade valt hieronder.

Het kan voorkomen dat mensen meerdere keren binnen een bepaalde periode slachtoffer worden van een ongeval. Is er bijvoorbeeld tweemaal een sprake van een kopstaart-botsing en dan vlak na elkaar, dan is dat geen probleem voor de schaderegeling. Is er sprake van overeenkomst in letsel, dan is het, het beste om de verzekeraar van het eerste ongeval te verzoeken regelend op te treden voor de volledige schade. De oplossing is dan, dat de verzekeraars van het eerste en tweede ongeval samen een regeling treffen voor de volledige schade, waarbij het slachtoffer ontlast wordt van het voeren van deze discussie terwijl de totale schade gewoon wordt uitgekeerd.

Wanneer het om kosten van belangenbehartiging gaat, dan zijn deze gratis. Op basis van de wet en dan wel artikel 6:96 BW, dienen de kosten door de partij die aansprakelijk is gesteld, vergoed te worden. Deze kosten maken namelijk onderdeel uit van de schade die het slachtoffer heeft geleden. Voor u als slachtoffer van een verkeerongeval komt het erop neer dat indien de aansprakelijkheid voor een ongeval vaststaat, u een advocaat niet uit eigen zak hoeft te betalen. Volgens algemeen gebruik dient de verzekeraar die aansprakelijk is gesteld u hiervan op de hoogte te stellen.