Bedrijfsongevallen

Ongeval tijdens uw werk?

Als uw bedrijfsongevallen advocaten hebben we:
Settlement voorschotten beschikbaar
Gratis telefoon, thuis of ziekenhuis overleg
Kantoren in Zuid-Californië en de gehele staat
Als klant, uw rechten op schadevergoeding zijn:
Betaling van de medische rekeningen
Verlies van inkomsten
Pijn en lijden

Krijgt u tijdens het uitoefenen van uw werk te maken met een ongeval en u loopt daarbij letsel op, dan is er sprake van een bedrijfsongeval. Standaard wordt ervan uitgegaan dat de werkgever aansprakelijk is voor de geleden schade. Echter komt de werkgever hier onderuit indien er van uw kant uit opzet of bewuste roekeloosheid in het spel zit. Een andere punt dat in het voordeel van de werkgever speelt is, indien deze erin slaagt te bewijzen dat er alles aan is gedaan, voor zover redelijk, om een dergelijk ongeval te voorkomen. In dit geval wordt er ook wel gesproken over wettelijke zorgplicht van de werkgever. Voor de beoordeling hiervan wordt er ook wel gebruikgemaakt van een zogenoemde Risico Inventarisatie en Evaluatie document en dan onder voorbehoud dat de werkgever hierover beschikking heeft. Een ander punt dat van groot belang is, is of de werkgever ook passende veiligheidsvoorschriften hanteert en daarnaast toezicht houdt op naleving ervan. Op basis van het Arbeidsomstandighedenbesluit kan er ook worden ingezien hoe er met veilig werken wordt omgegaan en wat de voorschriften precies zijn.

Wanneer u in de hoedanigheid van werkgever kunt bewijzen en stellen dat u tijdens de uitoefening van uw werk letsel heeft opgelopen, dan ligt de bewijslast bij de werkgever. Indien er ook getuigen aanwezig zijn bij het ongeval, dan zult u als werknemer snel slagen in uw bewijs. Beschikt u niet over getuigen, dan is het voor u van belang dat u kunt aantonen dat er na het ongeval onmiddellijk gebruik is gemaakt van medische hulp. Dit kan bijvoorbeeld zijn geweest een bezoek aan de huisarts, gebruikmaking van spoedeisende hulp of de ambulance.

Arbeidsinspectie komt in beeld indien u na het ongeval onmiddellijk in het ziekenhuis wordt opgenomen of wanneer er geopereerd dient te worden. In deze gevallen wordt er ook wel gesproken over zwaar letsel en is de werkgever verplicht tot het inschakelen van de Arbeidsinspectie. De taak van Arbeidsinspectie is om te onderzoeken hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden en daarbij wordt er ook getoetst of er is gewerkt conform het Arbeidsomstandighedenbesluit. Indien de regels van het besluit niet zijn nageleefd, dan is het gevolg daarvan dat er een boete zal worden opgelegd of dat de werkgever met een strafrechtelijke vervolging te maken krijgt. Met een boete of strafrechtelijk vervolging wordt er ook een basis neergelegd voor het civielrechtelijk aanpakken van de werkgever inzake de aansprakelijkheid.

Een werkgever is doorgaans verzekerd tegen het risico van wettelijke aansprakelijkheid. De AVB-polis ook wel AansprakelijkheidsVerzekering Bedrijven zorgt ervoor dat een werkgever aansprakelijk kan worden gesteld en daarnaast kan de schade zonder tussenkomst van een andere partij direct met deze verzekeraar worden afgewikkeld.

Bedrijfsongevallen komen op verschillende manieren voor. Hieronder een korte opsomming:

Bent u een zelfstandige zonder personeel en u wordt door een aannemer ingehuurd, dan geldt het volgende. Indien dit werk valt onder dezelfde noemer als het werk dat het eigen personeel van de aannemer verricht, dan hebt u op basis van een uitspraak van de Hoge Raad dezelfde rechten om letselschade te verhalen. De reden dat dit zo is, is vanwege het niet verzekerbaar zijn voor bepaalde risico’s als zzp’er. Tevens is het ook zo dat de werkzaamheden die een zzp’er verricht, simpelweg onder de dekking van de polis van de werkgever kunnen worden ondergebracht.

Voert u werkzaamheden als werknemer uit die vallen onder thuiszorg en verpleging en u dient daarvoor verplicht te reizen, dan kunt u bij een ongeval tijdens het werk gewoon de letselschade claimen. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat het reizen naar klanten valt onder de normale werkzaamheden en de werkgever daardoor verplicht is een verzekering af te sluiten voor schade die daaruit kan ontstaan.

Uw werkgever aansprakelijk stellen indien u te maken krijgt met schade tijdens de uitvoer van het werk, kan een drempel vormen. Immers, het gaat om uw baan en deze wilt u zorgeloos behouden. Desondanks dient u als werknemer een en ander goed in overweging te nemen. De financiële risico’s kunnen namelijk groot zijn en dan met name in de toekomst. U valt namelijk in de WIA indien u 104 weken in de ziektewet heeft gezeten. Heeft u geluk, dan kunt u gedurende een jaar een vol salaris genieten en daarna 70% voordat u uiteindelijk in de WIA valt. Dat u vanzelfsprekend een WIA-uitkering zult genieten na een bepaalde periode met daarbij behorende financiële aspecten is helaas niet zo.

Als werknemer kunt u nu eenmaal grote financiële risico’s lopen, niet alleen voor uzelf maar ook voor uw gezin. In lijn daarvan is een werkgever meestal hiervoor dan ook goed verzekerd, getuigen de premies die er worden betaald.

Kort gezegd: verlies uw financiële belangen nooit uit het oog.

Krijgt u met dit soort ongevallen te maken, dan heeft u als slachtoffer recht op professionele ondersteuning. De kosten die met deze ondersteuning gepaard gaan, vallen op basis van artikel 6:96 BW voor rekening en risico van de partij die aansprakelijk is gesteld. De kosten van de advocaat die u inhuurt zijn dus niet voor uw rekening.